Bra att veta inför besöket

Besöket

Skansen-Akvariet är en av de djurparker i landet som har flest djur, trots att det bara är 3 000 kvadratmeter stort. Här ryms hundratals olika djurindivider. Vilka djur vi visar varierar ibland beroende på årstiden, sjukdomar, tillfälliga förflyttningar med mera. Därför hittar du inte alltid samma djur här på hemsidan som inne på Skansen-Akvariet.

Lemurerna är våra besökares favoritdjur. De älskar värme och går därför inte ut och visar sig när det är kallt och ruggigt väder. Soliga dagar är lemursäkra – då är de alltid ute och skuttar. Under rubriken våra djur hittar du de djur du vill veta mer om.

Att tänka på
Ett besök på Skansen-Akvariet brukar innebära att du får närkontakt med djuren. Det medför ett särskilt ansvar för dig som besökare. Vi har några tumregler som kan vara bra att hålla i minnet: Några djur får du röra och ta på, som ormar och spindlar i Klapp- & kramhörnan och rockor i korallgrottan. Lemurerna får röra dig, men du får inte röra dem! Lemurerna är lekfulla och nyfikna. När du vimlar med dem kan de dra dig i tröjan eller hoppa upp på din axel. Rör dem inte! Då kan de bli sura. Skaka bara på dig så sticker de.

Ta inte med godis, glass eller andra sötsaker in till de fritt skuttande lemurerna. De kan helt fräckt sno godiset för dig och få ont i magen av det. I värsta fall kan de bli jättesjuka och dö. I regnskogen rör man varken djur eller växter. De mår bäst av att få vara ifred. Mata inte djuren. Det är viktigt. Du kan inte veta vilken mat som är bra för just det djuret. Det kanske har en särskild diet. Vi måste veta exakt hur mycket mineraler, proteiner och vitaminer ett visst djur får i sig för att må bra.

Hjälp Jonas att hålla rent och snyggt. På Skansen-Akvariet är det nämligen chefen själv som brukar gå runt och plocka skräp. Använd papperskorgarna, tack!

Under högsäsong föredrar vi, pga. trängsel och säkerhet, att inga barnvagnar tas in på akvariet. En parkering finns utanför, med möjlighet att låsa fast vagnen (lås får ni ta med er själva). Vid extrema fall måste vi, av säkerhetsskäl, helt stoppa all införsel av barnvagnar.

Tack för att du har respekt för reglerna och förstår djurens bästa.

Välkommen hit!