Grön leguan

Utbredning Central- och Sydamerika samt västindiska öarna
Kroppslängd Upp till ca 180-200cm
Livslängd 20 år
Föda
Växter, små skott, blad, frukter och blommor
Grön leguan

Sitt utseende till trots är leguanen en fredlig vegetarian. Tidigare har man trott att de behöver animalisk föda, men numera vet man att de endast äter vegetabilier.

Denna trädlevande ödla kan nå en max längd på ca: 2 meter, och väger då över 7 – 8 kg. Tyvärr har denna ödla blivit ett populärt husdjur och man kan förstå det när man ser dessa 20 – 25 cm långa och söta ungar i djuraffären. På ett par år har denna lilla ödla dock växt till över en meter och möjligheten att ge den ett bra liv har försvårats.

Mycket utrymmes-, fukt– och värmekrävande. En 1½ m leguan kräver minst ett terrarium med 4 kvm bottenyta med 1,8 meters höjd, dessutom en fuktighet på 70-90 % samt en temperatur som varierar mellan 25 – 35 grader C. Dieten är också den väldigt svår att få till på rätt sätt, eftersom råden som ges är väldigt varierande.

Faktum är att 80 – 90 % av sjukdomarna på leguaner är foderrelaterade och de flesta dör innan de blir 7 år gamla. Hanteringsriskerna med denna ödla är flera: Piskar med svansen i försvar, klöser rejäla sår med de vassa klorna samt kan bitas rejält! CITES Appendix II.

Ödlor

Det finns mer än 4 500 arter ödlor, såsom kameleonter, skinkar, leguaner, agamer, geckos och varaner. De flesta är marklevande, men vissa arter lever i träden, i hålor i marken, samt i vatten.

Det är en gammal djurgrupp som härstammar från samma gren som dinosaurierna. Vissa ödlor har drag som påminner om dinosaurier, t.ex. kajmantegun, som är väldigt lik en velocireraptor i sin huvudform.

Till skillnad från ormar har de flesta ödlor ögonlock. Det finns dock en del ödlor som saknar dessa. Istället har de ett tunt, genomskinligt, membran som skyddar ögat. Detta membran rengörs med tungan.

Precis som ormarna använder ödlorna sin tunga för att ”smaka av” lukterna i omgivningen. De har även en hyfsad syn och en del ser till och med väldigt bra. Många ödlor har även färgseende, vilket hjälper till i kommunikationen mellan individerna.

De flesta ödlor har fyra ben. Men det finns även arter som saknar ben, t.ex vår kopparödla, också kallad ormslå. Många tror att den är en orm och kallar den då för kopparorm. Man brukar skilja ödlor från ormar bland annat genom att kolla ögonlock och ben. Trots att det finns ödlor som saknar ögonlock och ben, så går det fortfarande att använda denna metod. Det finns nämligen inga benlösa ödlor som dessutom saknar ögonlock. Och vise versa.

Ödlorna har utvecklat en mängd sätt att klara sig från rovdjur, t.ex: En del ödlor kan släppa sin svans om ett rovdjur tar tag i den. En del kan t.o.m spontansläppa svansen utan något hot, som t.ex. leopardgeckon. Dessa svansar växer i regel ut igen, dock med ett annat utseende. Många ödlor lagrar näring i svansen. Om de har oturen att tappa/släppa svansen just när vintern kommer kan de få stora problem att överleva dvalan. Matsäcken är ju tom!

Stubbsvansödlan har en svans som påminner om huvudet, vilket kan förvilla angriparen. Kragödlan har en stor hudflik runt nacken som den kan spärra ut, vilket gör att den ser mycket större ut. En del ödlor, som t.ex. varaner och leguaner, kan med svansen till utdela hårda piskrapp. Många har kraftiga bett, vilket kan avskräcka den tuffaste angripare.

Många ödlor har vassa piggar i huden, vilket inte direkt gör dem aptitliga. Paddleguaner kan spruta blod ur ögonen för att skrämma och förvirra angriparen. Kamouflage är ett sätt att klara sig undan. Kameleonterna är specialister på detta.

Fler Ödlor

I samarbete med:


Besöksadress
Djurgårdsslätten 49-51, 115 21 Stockholm

Telefon
08-666 1000

© Copyright Skansen Akvariet