Dvärgsilkesapa

Utbredning Övre Amazonbäckenet i Colombia, Peru, Ecuador, norra Bolivia och västra Brasilien
Kroppslängd 13 cm, svans 19 cm
Livslängd Närmare 10 år (våra har ofta uppnått 12-14 år)
Föda
Trädsav, frukter, insekter och spindlar.
Dvärgsilkesapa

Dvärgsilkesapan är världens minsta apa, med en vikt på ungefär 120-150 gram. 1978 föddes de första dvärgsilkesaporna på Skansen-Akvariet, en apa som sedan länge ansetts omöjlig att få att föröka sig i fångenskap. Sedan dess har över 400 små ungar fötts och skickats iväg till djurparker runt om i världen för att där skapa nya avelspar.

Fortplantning

Efter en dräktighetsperiod på c:a 146 dagar föder de i regel tvillingar. Ungarna väger vid födseln inte mer än 15-16 gram, d.v.s. mindre än ett vanligt brev.

Beteende

Mamman tar hand om ungarna de första dagarna men sen får pappan och de äldre syskonen sköta om dem. Mamman tar dem endast för att ge di. Dvärgsilkesapan använder många olika läten, en del av dem är så högfrekventa att vi människor inte kan höra dem.

Apor och halvapor

Apor, fascinerande djur med massor av olika anpassningar beroende på var de lever. De flesta, t.ex. silkesapor och tamariner, är trädlevande, men det finns även marklevande arter, såsom makaker och babianer.

Man delar upp aporna i Nya respektive Gamla Världens apor. De skiljer sig åt på olika sätt: Näsborrar: Gamla världens apor har ofta avlånga näsborrar som sitter tätt ihop, medan nya världens apor har runda näsborrar som sitter mer åtskilda. Gamla Världens apor har ibland kindpåsar att samla mat i, medan Nya Världens aldrig har det.

Vissa av Gamla Världens apor, t.ex. babianerna har kala sittdynor, vilket inte Nya Världens apor har. En del av Nya Världens apor har en gripsvans, Gamla Världens apor har inte det.

Det finns ungefär 280 arter apor, uppdelade i 9 familjer:

  • Tarsiidae: Spökdjur
  • Callithrichidae: Silkesapor, goeldisapa och tamariner
  • Cebidae: Kapuciner och ekorrapor
  • Aotidae: Uggleapor
  • Pitheciidae: Titipor, sakiapor och uakari
  • Atelidae: Vrålapor, ullapor och spindelapor
  • Cercopithecidae: Gamla världens apor
  • Hylobatidae: Gibbon och siamang
  • Homonidae: Människoapor och människan
Halvapor

Halvaporna (Strepsirrhini), eller de lägre primaterna, hör precis som de äkta aporna till primaterna. Det engelska/latinska namnet prosimian (före simian, dvs före aporna) är kanske ett mer rättvisande namn. De anses ha stannat av i sin utveckling jämfört med aporna och har mer primitiva drag än dessa.

Till halvaporna hör t.ex. lemurer, tröglori och bushbaby.
Tidigare hörde även spökdjuren (tarsierna) till denna underordning, men har numera placerats i samma underordning som de äkta aporna (Haplorrhini).

Halvapor har i regel blöta nosar, vilket ger ett bättre luktsinne. De är ofta röd-grön-färgblinda, vilket dock ger plats för ett bättre mörkerseende. Deras hjärnor är inte lika stora och utvecklade som de är hos aporna och de anses inte vara lika “intelligenta”. Medan de flesta apor äter en blandad kost, med koncentration på grönsaker och andra växter, äter de flesta halvapor främst insekter, ödlor och andra djur.

De har i regel mindre komplexa sociala liv, och de flesta lever solitärt (ensamma). Förutom lemurerna på Madagaskar är samtliga halvapor nattaktiva och behöver därmed inte konkurrera med aporna.

Fler Apor och halvapor

I samarbete med:


Besöksadress
Djurgårdsslätten 49-51, 115 21 Stockholm

Telefon
08-666 1000

© Copyright Skansen Akvariet