Sakiapa

Sakiapa

Utbredning: Södra och östra Venezuela, Guyana och nordöstra Brasilien

Kroppslängd: 30-42 cm, svans ungefär lika lång som kroppen

Livslängd: 15-20 år (I Pittsburgh zoo blev en hane hela 38 år) Föda: Bär, frukter, honung, löv, blommor, små däggdjur så som fladdermöss och möss samt små fåglar.

Övrigt: Sakiapan lever i familjegrupper om 2-5 individer i regnskogarna på 210-750 meters höjd över havet. Efter en dräktighetstid på 5,5 månader föder honan en enda unge, som hon sedan bär fastklamrad i pälsen. Hanen och honan har olika utseende, så kallad könsdimorfism. Hanen har svart päls och ett riktigt ”blekansikte”- ett markant gulvitt ansikte. Honan är oansenligare, gråspräcklig med mörkare grått ansikte. Vikt 1,9-2,1 kg.

Latinskt namn: 
(Pithecia pithecia)