Lejontamarin

Lejontamarin

Utbredning: Finns endast i ett mycket litet område vid kusten, nära floden Sao Joao, och i reservatet Poco d´Antas, sydväst om Rio de Janeiro.

Kroppslängd: 34-40 cm, svanslängd 26-38 cm

Livslängd: Över 20 år i djurparker.

Föda: Frukt, blommor, späd växtlighet, insekter, grodor, ödlor och fågelägg.

Övrigt: En av världens mest sällsynta apor. Namnet kommer sig av lejontamarinens guldgula päls och lejonlika man. Det finns fyra olika raser av lejontamariner: L. r. rosalia , guldgul, L. r.chrysomelas, som är svart med guldgul man, delar av armar, ben och svans, L. r. chrysopygus, svart med guldgul bakdel och svansrot samt L. r.caissara, guldgul med svart ansikte. Denna apa ingår i ett utplanteringsprojekt och alla individer på Skansen-Akvariet ägs av en brasiliansk organisation (IBAMA) och är endast avelslån. Sedan vi gick med i projektet 1982 har det fötts 66 ungar på Skansen-Akvariet. Många av dessa är utplacerade i det vilda i regnskogen i Brasilien, (Poco d’Antas). Sedan 1982 har populationen ökat från c:a 150 vilda lejontamariner till över 3200, mycket p.g.a. av detta projekt!

Vikt: 600-750 gr.

Latinskt namn: 
Leontopithecus rosalia rosalia